Flaki po bolońsku - ERGIS - producent wyrobów garmażeryjnych, mrożonki, flaki, flaczki, wyroby kulinarne, garmażeryjne, mrożonki, flaki, flaczki, wyroby kulinarne, garmażeryjne, ergis.

Flaki po bolońsku

Czas przygotowania
45 min.
 
Zakupy
Flaki wołowe, suche cięte mrożone
 
Składniki
400g flaków, 100g bekonu, 2 marchewki, 5-6 łyżek oliwy, średni seler, 2 małe cebule, 2 pietruszki, 3 pomidory, łyżka mąki, 2 ząbki czosnku, łyżeczka szałwii, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 nieduże strąki papryki (żółtej), pieprz, sól
 
  1. Po dokładnym oczyszczeniu i opłukaniu w bieżącej wodzie ugotować flaki do miękości.
  2. Warzywa opłukać, oczyścić i pokrajać w odrębną kostkę, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę i odłożyć na talerzyk.
  3. Paprykę opłukać, przekrajać wzdłuż, usunąć pestki i pokrajać w paski.
  4. W dużym rondlu rozgrzać część oliwy, włożyć warzywa i dusić na małym ogniu.
  5. W tym czasie miękkie flaki wyjąć z wywaru (wywar pozostawić), następnie przesmażyć je na pozostałym tłuszczu wraz z drobno posiekaną cebulą.
  6. Podduszone warzywa zalać wywarem, dodać flaki, przyprawić solą i pieprzem; zagotować.
  7. Bekon i obrany czosnek posiekać w drobną kostkę i utrzeć z szałwią i natką pietruszki na jednolitą masę.
  8. Pokrajane pomidory oraz utartą masę włożyć do wazy, rozprowadzić częścią zupy, po czym wlać pozostałą.
  9. Podawać na gorąco z dodatkiem pieczywa.

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Aby uzyskać więcej informacji, zalecamy zapoznanie się z naszą Polityką Prywatności.