Zupa z flaków po bułgarsku

Czas przygotowania
45 min.
 
Zakupy
Flaki wołowe, suche cięte mrożone
 
Składniki
1000g flaków (cielęcych), szklanka świeżego mleka, szklanka jogurtu, główka czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki octu winnego (może być tymiankowy), papryka, pieprz, sól
 
  1. Flaki oczyścić, kilkakrotnie wypłukać w ciepłej wodzie, zalać zimną wodą i zagotować; wodę odlać i ponownie zalać zimną wodą; gotować do miękkości.
  2. Miękkie flaki wyjąć, pokrajać w drobne paski.
  3. Wywar z flaków gotować jeszcze ok. 20 minut na silnym ogniu dodając mleko wymieszane z jogurtem, masło oraz paprykę, pieprz i sól do smaku.
  4. W tym czasie obrać czosnek, drobno posiekać i wymieszać z octem.
  5. Na talerzach układać pokrajane flaki, które zalać gorącym wywarem; oddzielnie podać czosnek, którym doprawia się zupę według uznania.
  6. Podawać z białym pieczywem.

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Aby uzyskać więcej informacji, zalecamy zapoznanie się z naszą Polityką Prywatności.