Flaki po lwowsku - ERGIS - producent wyrobów garmażeryjnych, mrożonki, flaki, flaczki, wyroby kulinarne, garmażeryjne, mrożonki, flaki, flaczki, wyroby kulinarne, garmażeryjne, ergis.

Flaki po lwowsku

Czas przygotowania
45 min.
 
Zakupy
Flaki wołowe, suche cięte mrożone
 
Składniki
1000g flaków wołowych, 500g kości, po 4 średnie marchewki i pietruszki, por, średni seler, cebula, 150g kapusty włoskiej, łyżka mąki, 4-5 łyżek oleju, łyżka masła, pół szklanki śmietany, 2 łyżki tartej bułki, 1-2 listki laurowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru, 1-2 czubate łyżki majeranku, łyżeczka mielonej papryki, pieprz, sól
 
  1. Flaki starannie oczyścić, kilkakrotnie wypłukać w ciepłej wodzie, wyszorować solą i szczotką, po czym ponownie wypłukać 2-3 razy.
  2. Włożyć flaki do rondla, zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić; czynność tę powtórzyć.
  3. Warzywa (bez kapusty) oczyścić, opłukać; połowę warzyw pokrajać w paski (słomkę).
  4. Kości oczyścić, opłukać, zalać zimną wodą, dodać połowę warzyw (w całości) o ugotować wywar, który następnie przecedzić.
  5. Do wywaru włożyć flaki, listek laurowy i ziele angielskie; gotować ok. 4 godzin na niedużym ogniu.
  6. Pod koniec dodać opłukaną i pokrajaną w kostkę kapustę.
  7. Miękkie flaki wyjąć, przestudzić, pokrajać w cienkie paseczki i ponownie włożyć do wywaru dodając pozostałe przyprawy.
  8. Pokrajaną w słomkę włoszczyznę przesmażyć na połowie tłuszczu i dodać do flaków.
  9. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i przesmażyć; następnie dodać mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem i połączyć z flakami.
  10. Do flaków wlać śmietanę, wymieszać i gotować ok. 5 minut.
  11. Tartą bułkę zrumienić na maśle i polać porcję flaków.

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Aby uzyskać więcej informacji, zalecamy zapoznanie się z naszą Polityką Prywatności.