Flaczki cielęce w winie

Czas przygotowania
45 min.
 
Zakupy
Flaki wołowe, suche cięte mrożone
 
Składniki
800-1000g flaków cielęcych (jelito cienkie, średnie), 3-4 marchewki, 3 pietruszki, mały seler, por, 2 cebule, 2-3 listki laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego, łyżka mąki, 2 łyżki tłuszczu, szklanka esencjonalnego rosołu z kostki, pół szklanki białego wina wytrawnego, pół łyżeczki imbiru, po łyżeczce mielonej ostrej papryki i pasty pomidorowej, 2 łyżki majeranku, cukier, sól
 
  1. Flaki opłukać, dokładnie oczyścić, sparzyć wrzątkiem, odcedzić.
  2. Warzywa opłukać, oczyścić i pokrajać w paseczki; cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę.
  3. Flaki włożyć do rondla, dodać listki laurowe i ziele angielskie; zalać wrzącą osoloną wodą (ok. 2 l), ugotować do miękkości, po czym wyjąć, przestudzić i pokrajać w cienkie paseczki, w połowie gotowania dodać pokrajane w słomkę warzywa.
  4. Tłuszcz stopić, dodać imbir, paprykę i majeranek, przysmażyć, wsypać mąkę, rozprowadzić winem, wlać rosół i zagotować.
  5. Flaki włożyć do wywaru, dodać zasmażkę, wymieszać, zagotować.
  6. Podawać z pulpetami przyrządzonymi np. ze zmielonej wątroby.

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Aby uzyskać więcej informacji, zalecamy zapoznanie się z naszą Polityką Prywatności.