Flaki po lwowsku

Czas przygotowania
45 min.
 
Zakupy
Flaki wołowe, suche cięte mrożone
 
Składniki
1000g flaków wołowych, 500g kości, po 4 średnie marchewki i pietruszki, por, średni seler, cebula, 150g kapusty włoskiej, łyżka mąki, 4-5 łyżek oleju, łyżka masła, pół szklanki śmietany, 2 łyżki tartej bułki, 1-2 listki laurowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru, 1-2 czubate łyżki majeranku, łyżeczka mielonej papryki, pieprz, sól
 
  1. Flaki starannie oczyścić, kilkakrotnie wypłukać w ciepłej wodzie, wyszorować solą i szczotką, po czym ponownie wypłukać 2-3 razy.
  2. Włożyć flaki do rondla, zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić; czynność tę powtórzyć.
  3. Warzywa (bez kapusty) oczyścić, opłukać; połowę warzyw pokrajać w paski (słomkę).
  4. Kości oczyścić, opłukać, zalać zimną wodą, dodać połowę warzyw (w całości) o ugotować wywar, który następnie przecedzić.
  5. Do wywaru włożyć flaki, listek laurowy i ziele angielskie; gotować ok. 4 godzin na niedużym ogniu.
  6. Pod koniec dodać opłukaną i pokrajaną w kostkę kapustę.
  7. Miękkie flaki wyjąć, przestudzić, pokrajać w cienkie paseczki i ponownie włożyć do wywaru dodając pozostałe przyprawy.
  8. Pokrajaną w słomkę włoszczyznę przesmażyć na połowie tłuszczu i dodać do flaków.
  9. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę i przesmażyć; następnie dodać mąkę, lekko zrumienić, rozprowadzić wywarem i połączyć z flakami.
  10. Do flaków wlać śmietanę, wymieszać i gotować ok. 5 minut.
  11. Tartą bułkę zrumienić na maśle i polać porcję flaków.

Nasza strona używa plików cookies. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Aby uzyskać więcej informacji, zalecamy zapoznanie się z naszą Polityką Prywatności.